torstai 5. syyskuuta 2013

Staalon Kaato

"Tuli tunturista mies, jätinkokoinen ja häijy. Kuljeksi varjoissa kuin katoava kuunsirppi, keräsi lapset pataansa. Koira kannoillansa katosi, kohti suuren aavan lakeutta”.

Saamelaisen mytologian pelottavaa olentoa Staaloa luonnehdittiin kookkaaksi, ihmisen näköisesi, älykkyydeltään vähäiseksi kömpelykseksi, jolla oli mukanaan koira ja oma hopeinen veitsi. Staalo oli tunturin pelottava varjo ja uhka, josta liikkui tarinoita murhaajana, raiskarina ja ryövääjänä.

Pentti ”Pena” Luomakankaan ideasta, 2000-luvun alussa, lähti ajatus Staalon Kaato kiertueesta. Tarkoituksena oli järjestää musiikkikiertueita syrjäisissä kylissä ja kaupungeissa, lähinnä Pohjois-Lapissa. Ensimmäinen spektaakkeli saatiinkin käyntiin vuonna 2010, jolloin vierailevina tähtinä toimivat. Amoc, Asa ja Ismo Alanko. Muita tunnettuja muusikoita edellisinä vuosina ovat olleet mm. Maija Vilkkumaa ja 22-Pistepirkko.

4. vuosi Staalon Kaatoa starttasi tiistaina 3.9. Kilpisjärven Retkeilykeskukselta. Vuorossa toisena oltiin siis me; eli kylän keskustassa toimiva, paikallisten ja kausityöntekijöiden ”olohuone”, Public House Selvä Pyy. Esitys kesti 2,5 tuntia ja oli vähintäänkin erikoinen. Porukkaa oli onneksi ihan hyvin, vaikka toki olisi voinut olla enemmänkin. Muistoksi, keikan jälkeen, ostin Staalon Kaato t-paidan.

Vähän jälkeen keskiyön, pääsin vihdoin ja viimein iloisena mutta väsyneenä kömpimään lämpimän peiton alle. Uni ei kuitenkaan helposti tullut. Selvästi kroppa kävi vielä ylikierroksilla hämmentävästä spektaakkelista ja ajatus seuraavasta päivästä hieman jännitti… sillä aamulla olikin aikainen herätys uuteen työpaikkaani. Ensimmäinen työvuoroni Kesängin Keitaalla, kauniin Pallas-Yllästunturin kansallispuiston kupeessa, alkoi mönkijäkyydillä kello 9 aamulla.

           
                                                             Public House Selvä Pyy - ennen remonttia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti